Hea uudis neile, kes plaanivad oma saastavast autost loobuda

SUUR VÕIMALUS SAADA 2024. AASTAL SAASTAAUTO HÄVITAMISE ELEKTRIROLLERI JA JALGRATTADE EEST KOMPENSatsiooni!

Keskkonnaministeerium jätkab juba edukat vähem saastavate sõidukite kasutamise propageerimist, mistõttu saab toetust taotleda ka 2024. aastal pärast vana saastava auto lõhkumist ja elektrijalgratta, jalgratta või elektritõukeratta ostmist. 2024. aastal on APVA selleks ette näinud 8 miljonit eurot

smarton.lt peab pakkuma laia valikut elektrilisi liikumisseadmeid, mis vastavad APVA rakenduste nõuetele. Kõik taotluse esitamisega seotud konsultatsioonid ja abi on saadaval aadressil info@smarton.lt

Elanikud, kes on loobunud saastavast autost ja ostnud vähem saastava sõiduki või ühistranspordi aastapiletid, jagamisteenused, jalgrattad, kolmerattalised, neljarattalised või tõukerattad, alates tänasest, 16. jaanuarist. saab pöörduda Keskkonnaprojektide Juhtimise Agentuuri (edaspidi - APVA) poole ja kasutada rahalist toetust. Kokku on selleks ette nähtud 15 miljonit. eurot.

Hetkel on avaldatud hüvitiste taotlemise üleskutsed kahe meetme raames - "Vähem saastavate liikumisviiside edendamine üksikisikutele" ja "Ühistranspordi ja säästva liikumisviisi edendamine (tõukerattad, jalgrattad, jagamisteenus jne)".

Vähem saastavate liikumisvahendite ostmise soodustamiseks on eraldatud 5 miljonit. eurot. Füüsiline isik saab taotleda hüvitist, kui ostetud vähem saastav auto või elektrisõiduk on taotleja nimele registreeritud ning vana auto utiliseeritakse ja registrist kustutatakse. Sammude järjekord ei ole oluline, päringu esitamine on viimane samm. Hüvitise suurus taotleja kohta on 1 tuhat. eurot.

Vähem saastav auto või elektrisõiduk peab olema registreeritud taotleja nimele mitte varem kui 2024. aastast. 16. jaanuar Sama VIN-numbriga autot või elektrisõidukit saab hüvitada ainult ühe Kliimamuutuse programmi kutse alusel ja ainult üks kord. Hävinud sõiduki, millel on sama VIN-number, saab hüvitada ainult ühe Kliimamuutuste programmi kõne raames ja ainult üks kord.

Ühistranspordi ja säästva liikuvuse (tõukerattad, jalgrattad, jagamisteenus jne) edendamiseks eraldatav summa ulatub 8 miljonini. eurot. Hüvitise suurus ei ületa 1 tuhat. eurot ühistranspordipiletitele, E-rahakoti täiendamine ühistranspordi (bussid, trollid, raudtee) teenuste kulude hüvitamiseks või E-rahakoti täiendamine jalgratta, elektritõukeratta, autojagamisteenuste kulude hüvitamiseks.

Taotleja saab hüvitist mitte rohkem kui 2 ühiku eest. (kokku) järgmistest vähem saastavatest sõidukitest: elektrijalgratas, elektriline kolme- või elektriline neljaratas 500 eurot ja jalgratas või elektritõukeratas 300 eurot.

Nende füüsiliste isikute hüvitiste abikõlblikeks kuludeks on kulud alates taotlusvooru avaldamisest - 2024. aastal. 16. jaanuar Taotleja saab valitud kutsetööriista järgi avalduse esitada ainult üks kord. Sama VIN-koodiga sõidukit saab hüvitada ainult üks kord.

Elanikud saavad taotlusi esitada kuni 2025. aastani. 31. detsember APVA infosüsteemi kaudu  APVIS Kõne katkestatakse, kui meetmele eraldatud vahendid saavad varem otsa.

Blogi postitused